הורים שימו לב, ויותר - תעקבו אחר הילד שלכם. אם הוא מתלונן על כאבי ראש, טשטוש בראייה, או עיניים דמעות, מאוד ייתכן כי הוא סובל מבעיות ראייה, כך אומר ד"ר יאיר מורד, מומחה לרפואת עיניים בילדים במרכז הרפואי אסף הרופא. ויותר מכך; אם הילד מתחמק מקריאה וכתיבה, לא מסוגל להתמיד בפעולות אלו יותר מאשר מספר דקות מועט, מתקרב מאוד לטלוויזיה, או מטה עין אחת לכיוון הדף בזמן כתיבה, סביר להניח שהיוא סובל מבעיית ראייה ויש לטפל בכך.
לדבריו ד"ר מורד, בביה"ס צריך הילד לקלוט וללמוד מידע חדש ורב. מערכת הראייה היא זו שמהווה את השער דרכו רוכש הילד ידע והשכלה. מיומנויות קריאה וכתיבה דורשות את מיקוד העיניים על הדף למשך זמן ממושך. העתקה מן הלוח דורשת גם היא ריכוז המבט לרחוק ואחר-כך על ואל הדף, שוב ושוב.
הפרעה במיקוד הראייה
הפרעה במיקוד הראייה מתקיימת כאשר העיניים "בורחות" החוצה או פנימה. לדברי ד"ר מורד, הפרעה במיקוד יכולה להפריע מאוד לילד משום שהיא גורמת לכאבי ראש, לכפל ראייה ולטשטוש ראייה. הילד "נלחם" בעיניים הבורחות מהמיקוד בזמן קריאה וכתיבה. בזמן קריאה הילד מאבד את השורה, וצריך לחזור עליה ואליה שוב ושוב ולא פעם הוא מדווח על ראייה כפולה. לעיתים העיניים מאדימות ומופיעה דמעת. לעיתים קרובות הפרעת המיקוד מקשה מאוד על הילד לרכז מבט למרחק, למשל על הלוח, ולקרוב (על הדף), והדבר יתבטא בהעתקה איטית מהלוח - עם שגיאות. כל אלה מובילים לכך שהילד מאבד סבלנות, מקבל "קוצים בישבן" ומפריע בכיתה. ילד כזה יתחמק גם בבית מהכנת השיעורים ועלול להיות מתויג כ-"עצלן" או "בעל הפרעת קשב וריכוז".
מקרים של הפרעה במיקוד הראייה ניתנים לטיפול על ידי תרגילי עיניים אצל אורטופטיסטית, שהיא מומחית לתרגול עיניים ופזילה.
קוצר ראייה
הילד לא תמיד מדווח על קשיים בראיית מה שנכתב על הלוח. קשיים אלו עשויים לגרום לילד להסתגר או פשוט לאבד עניין בשיעור. רק לאחר בדיקה מסתבר שהוא "בסך הכל" אינו רואה מה מתרחש במרחק מטרים ספורים ממנו.
רוחק ראייה
רוחק ראייה היא הבעיה ההפוכה. הילד רואה יחסית טוב מרחוק, אבל קשה לו מאוד למקד את הראייה לקרוב - למחברת, למשל. לעתים הוא מצליח בכך על ידי אימוץ שרירי העין, אבל זה עולה לו במאמצים ניכרים הגורמים לכאבי ראש, טשטוש חולף, כפל ראייה ועוד. גם במקרה זה – הילד פשוט יעדיף להימנע מקריאה וכתיבה. בדרך כלל הילד לא יתלונן, משום שלא מוכר לו מצב אחר. רוחק ראייה לרוב קיים מגיל הינקות. בכדי לאבחן רוחק ראייה יש לבדוק את הילד עם טיפות להרחבת האישונים. בבדיקת ראייה רגילה חלק מהילדים יצליחו לראות מרחוק 6.6 ולמעשה יעברו את הבדיקה כבעלי ראייה תקינה. משקפיים פותרים בעיות ברוחק ראייה וקוצר ראייה.
עין עצלה
לעתים קיימת בעיה בראייה בעין אחת בלבד, אך כיוון שהעין השנייה "מפצה" על כך, אין הדבר מורגש. כך מתפתחת עין עצלה. במקרה כזה האבחון והטיפול בגילאי 6-7 הינו חיוני, משום שבגיל מאוחר יותר יהיה קשה, ולעתים בלתי אפשרי, לתקן את הראייה. במקרים אלה הטיפול דורש התאמת משקפיים ואטימת העין הטובה עם רטייה.