עיריית אור יהודה זכתה לאחרונה בפרס החינוך היישובי של משה"ח לשנת תשע"א. אחת הסיבות לזכיית העירייה בפרס, היא הנהגתה של תוכנית יישובית מקיפה לשיפור כישורי השפה העברית בשנים האחרונות. התוכנית שיפרה במידה ניכרת את רמת העברית בכלל, ורמת הקריאה בפרט, של תלמידי בתיה"ס היסודיים ביישוב.
מנתוני העירייה עולה, כי במבחנים שנערכו בשנת תשס"ח נמצא שיעור גבוה במיוחד - 25%, של בוגרי כיתה א' בבתיה"ס ביישוב, שהיו ב"סיכון קריאה" - הישגים נמוכים מהנדרש בגיל זה בקריאה. זאת ועוד, במבחני המיצ"ב שנה קודם לכן דורגו בבחינות המיצ"ב בעברית תלמידי כיתות ב' בכל בתיה"ס היסודיים באור יהודה, למעט אחד, בארבעת עשירוני ההישגים הנמוכים ביותר (1-4).
בעקבות ממצאים אלו הוחלט בעירייה על הפעלת תוכנית מקיפה לשיפור כישורי השפה בגני החובה ובכיתות א' ו-ב' בכל בתיה"ס היסודיים בעיר. התוכנית מופעלת בשיתוף פעולה עם משה"ח ובסיוע תקציבי של קרן לגאסי. התוכנית כוללת מגוון תוכניות לפיתוח מיומנויות שפה, שבחלקן שולב פיתוח חשיבה מסדר גבוה. כך, למשל, אחת התוכניות נקראת "חושבים שפה" והיא מופעלת בהובלת אנשי אקדמיה מאוניברסיטת בר אילן. התוכנית מתמקדת בשיפור יכולת החשיבה ומניעת קשיי קריאה וכתיבה. בתוכנית משולבת העצמת המורה והפעלתו כמאתר תלמידים מתקשים וכמפתח חשיבה.
תוכנית נוספת, בשם "הכל קורא פה", הופעלה במימון קרן לגאסי במטרה להגביר את המוטיבציה של התלמידים לקרוא. במסגרת התוכנית הוכשרו התלמידים כמספרי סיפורים ונפגשו עם סופרי ילדים ומאיירי ספרי ילדים רבים, ובהם שלמה אבס, יוסי אבולעפיה, רן ורד ומיכל סנונית.
בעקבות הפעלת התוכניות ירד שיעור התלמידים בוגרי כיתות א' באור יהודה, שנמצאו בסיכון קריאה בתשע"א, ל-5% בלבד.
כמו כן, חלה עלייה נאה בהישגי תלמידי כיתות ב' ביישוב במבחני המיצ"ב בעברית בתשע"א; בארבעה בתי"ס היו הישגי התלמידים בעשירון הגבוה ביותר, העשירי, בבי"ס אחד - בעשירון התשיעי ובשני בתי"ס נוספים - בעשירון השישי. הציון הממוצע של תלמידי כיתות ב' באור יהודה במיצ"ב בעברית בתשע"א עמד על 85, גבוה מהציון הממוצע הארצי, שהוא 79.