ארבע רשויות מקומיות במחוז צפון; עפולה, טבריה, קריית שמונה ועכו, יצטרפו בשנת הלימודים תשע"ד לניסוי בתוכנית משה"ח לפתיחה מבוקרת של אזורי הרישום בחינוך היסודי. על כך נמסר מהמחוז. הרישום לבתיה"ס היסודיים במתכונת החדשה יתקיים באמצע שנת הלימודים הבאה.
עוד נמסר, כי ההיערכות ביישובים אלה ליישום התוכנית נמצאת בימים אלו בעיצומה. בארבעת היישובים מתקיים תהליך של פיתוח הייחודיות של בתיה"ס; כל בי"ס מפתח נושא התמחות, במטרה למשוך אליו תלמידים. להיערכות אחראית מינהלת ייעודית, שהוקמה בכל יישוב למטרה זו, ובה אנשי מקצוע מטעם הרשות המקומית ומשה"ח. המינהלת תפעיל מנגנון ויסות בכדי להבטיח שלא יהיה רישום יתר לבתי"ס מסוימים, לעומת רישום חסר לבתי"ס אחרים. מהמחוז נמסר, כי למטרה זו ייקבע מודל רישום המאפשר מתן שוויון הזדמנויות לכל התלמידים.
בנוסף, מתקיים הליך של הנגשת המידע על התוכנית להורים, באמצעות פרסום בתקשורת המקומית, חלוקת מנשרים ומפגשים של הגורמים האחראים למערכת החינוך היישובית עם ההורים.
בסך הכל ישתתפו בתוכנית הניסוי בשנתיים הקרובות 14 יישובים ברחבי הארץ.
בחמישה מהיישובים - רמת גן, ערד, מבשרת ציון, עוספייה וירושלים, כבר התקיים תהליך ההיערכות והרישום בשנת הלימודים הנוכחית, והתוכנית תופעל בשנת הלימודים הבאה, תשע"ג.
בתשעת היישובים הנוספים - עפולה, טבריה, קריית שמונה, עכו, אשקלון, קריית טבעון, בת ים, ראשון לציון ורעננה, תופעל הבחירה המבוקרת שנה אחר כך, בתשע"ד.
יש לציין, כי לאחרונה הביעו מנהלי בתי"ס המשתתפים בניסוי תרעומת באמצעי התקשורת. המנהלים התרעמו על כך שהם נאלצים להפוך במסגרת הניסוי למומחים לשיווק, כדי להתמודד על ליבם של התלמידים והוריהם.
במחוז חיפה מופעלת השנה תוכנית בשם "מנהלים מערכתיים". מהמחוז נמסר, כי בתוכנית משתתפים מנהלים בעלי ניסיון מוכח בהובלת שינויים בבתיה"ס שלהם, המוערכים כמנהיגים פדגוגיים מומחים. המנהלים נבחרו לתוכנית במשותף על ידי מפקחי המחוז ומכון אבני ראשה, האחראי לפיתוח המנהלים במערכת החינוך. מדובר במנהלי בתי"ס יסודיים ועל יסודיים כאחד.
המנהלים שמשתתפים בתוכנית נבחרו להוביל מיזמים מערכתיים בקרב מנהלים עמיתים במחוז.
השבוע התקיים מפגש למידה של מפקחי המחוז, שבו הציגו המנהלים המערכתיים שבעה מיזמים שפיתחו השנה. אחד המיזמים פותח עבור החטיבות העליונות במחוז על ידי מנהלת בי"ס חוגים בחיפה, שרון קלוזני. המיזם הוא תוכנית לימודים בהיסטוריה ואזרחות, המיועדת ללומדים במסגרות לתלמידים מתקשים - כיתות מב"ר ואתגר. מטרת המיזם היא לשפר את הישגי התלמידים בכיתות אלו בבחינות הבגרות ולפתח תרבות ארגונית בית ספרית המדגישה שיח פדגוגי מתמיד. במסגרת המיזם פותחו ערכות הוראה ולמידה בשני המקצועות. לאחרונה כבר הוחל בהטמעת הערכות בשישה תיכונים בחיפה.
מהמחוז נמסר, כי קלוזני הצליחה לרתום למיזם מנהלי בתי"ס וצוותי מורים רבים. כמו כן פעלה המנהלת לקבלת הכרה בתוכנית מהמפמ"רים להיסטוריה ואזרחות ואת תמיכת אגף שח"ר, האחראי לכיתות אתגר ומב"ר.