'פרס הרצל' יוענק השנה לנשיא המכללה האקדמית ספיר, פרופסור זאב צחור, על תרומה בולטת בתחום הציונות.
ההחלטה על מתן הפרס נעשתה על ידי ועדה בראשות פרופ' אניטה שפירא. את הפרס, בסך 50,000 ש"ח, ביוזמת עיריית הרצליה, תעניק ראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, בטקס שייערך ביום ראשון, 22.6, בהיכל אומנויות הבמה בהרצליה.
מנימוקי ועדת הפרס עולה, כי פרופ' צחור סייע בהפיכת מכללת ספיר למוסד רב חשיבות במערכת ההשכלה הגבוהה ולמוקד התפתחות מערב הנגב כולו, למרות טילי הקאסם. בהנהגת צחור המכללה הנחילה את הבסיס הרעיוני והכלכלי לקיום 'סינמטק שדרות', 'כנס שדרות לחברה' ועוד.
בהשפעתה של המכללה ופרופ' צחור העומד בראשה בשיתוף עם חה"כ שי חרמש, יו"ר הוועד המנהל של המכללה, החליטה חברת ההיי טק 'אמדוקס' להקים את שלוחת 'אמדוקס נגב', שבה עובדים 400 תושבי שדרות וסביבותיה. בנוסף, פרופ' צחור יוזם ימי עיון וכנסים בתולדות הציונות והמדינה ומשתתף בהם.
פרופ' צחור פרסם מחקרים רבים המתמקדים בתנועה הציונית והמאבק להקמת המדינה שזכו לפרסים רבים. מחקריו זוכים לתשומת לב החורגת מתחום האקדמיה. הוא נמנה עם המספר הלא גדול של חוקרים מן האקדמיה המוזמנים לשתף את הציבור במחקרם במסגרת תוכניות פופולאריות ברדיו ובטלוויזיה. כמו כן צחור פועל רבות מחוץ לאקדמיה לפיתוח הנגב, והוא הוגה הרעיון לפתח את רצועת נחל באר-שבע, שלאורכה פרוסים אתרים היסטוריים המייצגים שבעת אלפים שנות ההיסטוריה של ארץ ישראל. בזכות מאבק נחרץ שלו ושל חבריו נמנע הרס המקום.
ראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, בירכה את הזוכה בפרס הרצל ואמרה כי "פרופסור זאב צחור הוא דוגמה ומופת להגשמת דחף הציונות שאפיינה את האבות המייסדים בשפת המעשה העכשווי. באורח חייו – בבחירתו לחיות בנגב ובמעשיו – בחירתו לעסוק בחינוך. מחקריו הרבים המתמקדים בתולדות היישוב, התנועה הציונית והמאבק להקמת המדינה, הקניית הידע ודרכו לאלפי תלמידים הם תרומה לחברה הישראלית שלא תסולא בפז.
פרס הרצל נוסד ב-1974, במלאת 50 שנה להרצליה. ההסתדרות הציונית העולמית נענתה בשעתו לקריאה להיות שותפה בהענקת הפרס. בעבר הוענק הפרס שלוש פעמים: ב- 1977 הוענק הפרס ליצחק יעקובי- תושב ותיק מרחובות, שהעתיק מגוריו לקריית שמונה ולחברי קיבוץ קטורה בערבה על חלוציותם בהתיישבות. ב- 1979 הוענק הפרס לישראל פולק - יושב ראש חברת תשלובת "פולגת", על פיתוח תעשייה בנגב ולבלה ויואל קצור, חברי קיבוץ גבעת חיים, על נכונותם לעזור בהדרכה לקיבוצים צעירים.
בשנת 2005 חודשה מסורת הענקת הפרס והוא הוענק לפרופ' אניטה שפירא על מחקה בנושא התנועה הציונית. בשנת 2006 הוענק הפרס לד"ר מרדכי נאור על פועלו הספרותי במחקר של תולדות ארץ ישראל והציונות. בשנה שעברה הוענק הפרס לחוקר התרבות הישראלית והזמר העברי אליהו הכהן. בראש ועדת הפרס לשנת 2008 עומדת פרופסור אניטה שפירא, זוכת פרס הרצל לשנת 2005.