ניהול ההשקעות דרך הבנקים עולה לכם הרבה מאוד, וללא סיבה מספקת. עמלות גבוהות, ארכאיות בחלקן, מערכות מסחר ישנות ודמי ניהול גבוהים – כל אלו לא קיימים בבתי ההשקעות וחברי הבורסה. ירון ברק, סמנכ"ל בגאון טרייד מבית מיטב, מסביר וממליץ.
כל מי שיש לו השקעות בני"ע מכל סוג שהוא, כולל באמצעות קרנות נאמנות, וודאי שם לב לעמלות הגבוהות עד חוסר הגיון אותן הוא משלם בבנקים. גם בארץ וגם בחו"ל העמלות על קניה או מכירה גבוהות מאוד ונוגסות בתשואה וברווחים. אם לא די בכך, גם אם אין תנועות ופעולות בחשבון יש "דמי משמרת" רבעוניים – עמלה שקיימת מהימים בהם ממש שמרו על ניירות הערך בכספות הבנקים, ועדיין לא בוטלה למרות שכל הניירות כיום הם אלקטרוניים...
לקוח ממוצע שמבקש לסחור בוול- סטריט, ישלם בבנק עמלה של 25-30 דולרים לפחות ובנוסף לכך עמלת ברוקר. זה ממש מקטין את כדאיות ההשקעה ומאריך את טווח כדאיות האחזקה (עוד דמי משמרת...). ובארץ המצב דומה – 27 שקלים כעמלת מינימום לפעולה, לעומת עמלה נמוכה כמעט פי 6 אצל חברי בורסה.
גם אם יש לכם תיק השקעות של מאות אלפי שקלים, סביר להניח שאתם משלמים הרבה מאוד לבנק שלא לצורך. גם אם שמתם לב, התמקחתם עם הפקיד ואפילו הוענקה לכם הטבה – אתם עדיין משלמים עמלות גבוהות מאוד לעומת בתי ההשקעות. זאת – אפילו אם קיבלתם הנחות של 70-80 אחוזים ע"י הבנק.
רוב הציבור עדיין שבוי בידי הבנקים גם בתחום זה. משום מה, רוב לקוחות הבנקים אינם מודעים לאלטרנטיבה המצויינת הקיימת כבר שנים, או שאינם חושבים שמותר בכלל להתמקח עם הבנק שלהם, לא כל שכן להחליפו. אפשר להעלות את התשואות אפילו רק בזכות קיצוץ מאסיבי בעמלות.
בתי ההשקעות כבר מספקים חלופה מלאה ואף טובה יותר למחלקות ההשקעות בסניפי הבנקים. הם מספקים גישה ישירה לבורסה בדיוק כמו הבנק, תחת אותה רמת פיקוח ורגולציה והלקוח מקבל חשבון בנק להשקעות בלבד גם בסכומים נמוכים יחסית, כלומר לא צריך מיליונים כדי לקבל עמלו נמוכות, מספיקים 20000 שקלים.....
· החשבון הוא להשקעות בלבד, לא למשכורת, כרטיסי אשראי, צ'קים וכד. חשבונות כאלו ניתן לפתוח בבית השקעות שיש לו "חבר בורסה". שם ניתן לנהל את ההשקעות לבד, בעזרת יועץ, או לתת ייפוי כח למנהל תיקים מקצועי. חבר הבורסה כשמו כן הוא, חבר בבורסה לני"ע בת"א והוא נותן "יד ראשונה" לבורסה ומתווך בין המשקיעים השונים לבין מסלקת הבורסה שם מתבצעים המסחר וסליקת ניירות הערך, בדיוק כמו הבנקים וחלק מחברות הביטוח שגם הם חברי בורסה בארץ (סה"כ 28 חברי בורסה בישראל, מתוכם 13 הם בתי השקעות).
· הפרשי העמלות הם, כאמור, משמעותיים. לא רק עמלת המינימום שהוזכרה קודם לכן. למשל עמלת קניה או מכירה בבנק יכולה להגיע עד 0.7%, לעומת 0.1-0.15% בבתי השקעות. דמי המשמרת שאינם קשורים לפעילות גוזלים עוד כ- 0.5-0.7% מהתשואה. במסחר בניירות ערך זרים ההפרשים גדולים לא פחות, וללא הבטחה כי הברוקר הזר הוא אכן ספק השירות הטוב ביותר (וזה משמעותי בעיקר בשוק המרכזי – ארה"ב – שם שיטת המסחר שונה מישראל ומבוססת על עושי שוק). בבתי השקעות תמצאו עמלות מופחתות בכל נושא, ובחלקן פטורים מלאים כגון בנושא ביטולי הוראות, אי ביצוע פקודה, המרת מט"ח למסחר בחו"ל ועוד...
· כספי הלקוחות נמצאים בפועל עדיין בבנקים, בחשבונות נאמנות שהן ככל פיקדון אחר בבנק, בהפרדה משפטית מוחלטת מכספי חברת ההשקעות. בנוסף, כל ניי"ע של הלקוחות רשומים ממילא על שם הלקוח ברמה אישית, במסלקת הבורסה תחת חבר הבורסה הרלוונטי. מכאן, שגם במקרה של פשיטת רגל של בית ההשקעות, הרי שאין לאירוע שום נגיעה לכספי הלקוחות (אגב, בדיוק כמו במקרה שבנק פושט רגל...).
· העברת כסף לחשבון בבית השקעות פשוטה מאוד, לשני הכיוונים. למעשה הכנסת כסף יכולה להיות ע"י הפקדת צ'ק לחשבון הרלוונטי, או העברה בנקאית פשוטה, אפילו דרך האינטרנט. משיכה נעשית ע"י בקשה משירות הלקוחות והכסף מועבר לחשבון הלקוח בבנק המקורי שלו.
חשוב: המידע הנכלל במאמר זה ובמסמכים הנלווים לו, ככל שקיימים, אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות בידי בעל רישיון עפ"י דין, המתחשב בצרכים ובנתונים של כל אדם, ואינו מהווה הצעה להשקעה בקופות גמל ו/או בקרנות השתלמות ו/או בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסים אחרים.