דו"ח שפרסמה אשתקד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, צופה בשנת 2013 מחסור של יותר מ-10,500 מורים במערכת החינוך בישראל. אחת הסיבות העיקריות למחסור הצפוי במורים, היא "הזדקנות" כוח ההוראה הקיים מחד, והמחסור במורים חדשים מאידך. כך קורה שכמעט חמישית מהמורים במערכת החינוך הם בני חמישים ומעלה.
על פי כתבה שהתפרסמה לאחרונה בניו-יורק טיימס, מאיימת בעיה דומה גם על מערכת החינוך האמריקנית. שם הכתבה הוא "דו"ח צופה מחסור במורים, בעקבות עלייה תלולה בפרישה לגמלאות".
בכתבה מפורטים ממצאי דו"ח, שערכה קבוצת המחקר Advocacy Group. בדו"ח מצוין, כי במהלך ארבע השנים הבאות יפרשו מההוראה לגמלאות 3.2 מיליון מורים בארצות הברית. הבעיה המרכזית שעליה מצביעים עורכי הדו"ח, היא שאין מי שימלא את מקומם של חלק ניכר מהמורים הפורשים. הסיבה לכך - כשליש מהמורים החדשים במערכת החינוך האמריקנית עוזבים את ההוראה בתוך חמש השנים הראשונות לעבודתם. עורכי הדו"ח מוסיפים, כי נטישת ההוראה על ידי המורים הצעירים עולה למחוזות בתיה"ס מיליוני דולרים רבים, מכיוון שהם נאלצים להכשיר מורים חדשים בתדירות גבוהה.
על פי הדו"ח, קריירת ההוראה המסורתית מתמוטטת בשני קצותיה; המורים המתחילים נדחקים החוצה בשל השכר הנמוך ותנאי העבודה המתסכלים. המורים הוותיקים, שעשויים עוד לתרום רבות, יוצאים לגמלאות בשל מערכת תנאי הפרישה הנוחה. בכתבה מצוין, כי מערכת תנאי הפרישה של המורים בארצות הברית, מעודדת מורים בגילאי 50 ומעלה לצאת לפנסיה.
מחברי הדו"ח מייעצים לראשי המדינות לשנות את מדיניות הפרישה מההוראה, ולאפשר למורים ותיקים וטובים להישאר בבתיה"ס ולשמש כ"מנטורים" - יועצים או מאמנים למורים הצעירים חסרי הניסיון.
בכתבה מצוין, כי המשבר הכלכלי העמוק הפוקד את ארצות הברית, עשוי לתרום במידה מסוימת להקלת המחסור הצפוי במורים. ההוראה נחשבת כמקור תעסוקה יציב, בימים שבהם מאות אקדמאים בתחומים אחרים מפוטרים מעבודתם. במשבר הכלכלי הנוכחי גם הביטוח הרפואי המקיף שמקבלים המורים, הופך למוקד משיכה משמעותי לבוגרי מכללות ואקדמאים. עם זאת, מחברי הדו"ח אינם סבורים כי המשבר הכלכלי יפתור את המסור הצפוי במורים.
כתובת המאמר; http://www.nytimes.com/2009/04/07/education/07teacher.html?_r=1