הרגע בו מחליטים להתגרש אינו פשוט. לא פחות קשה ממנו הוא הרגע בו צריכים בני הזוג לבשר על ההחלטה לילדיהם. מה הדרך הנכונה לבשר על ההחלטה להתגרש, ובאיזה עיתוי נכון לעשות זאת?
עושים את הבחירה הנכונה
אין ספק שגירושין הם טלטלה, להורים עצמם ואף לילדיהם. אולם, זו גם אלטרנטיבה לגיטימית ושפויה שמבטאת את חופש הבחירה של אדם. יחד עם זאת, כשההורים מתגרשים יש לכך השפעה רבה ומשמעותית על עולמם הרגשי של ילדיהם, כזו שתעצב אותם גם בבגרותם.
כאשר הורים לילדים מחליטים להתגרש, רצוי לבחור את המועד בסמוך לפרידה הממשית, למשל, לפני שאחד מההורים עוזב את הבית.
חשוב שבשיחה יהיו נוכחים שני ההורים ושההסבר שיתנו לילדים יהיה בעל מסר אחיד בנוגע לפרידה. לכן, מומלץ להורים לשבת ביחד לפני השיחה עם הילדים ולסכם ביניהם מה לומר וכיצד להסביר את הפרידה לילדים.
לא תמיד הדבר אפשרי, במיוחד אם הפרידה היא על רקע של סכסוך מר ותחושות קשות, ובמקרה כזה חשוב שהשיחה תיערך בכל זאת, גם על ידי אחד ההורים בלבד, מאשר לא תיערך כלל.
מה אומרים בשיחה?
ההסברים צריכים להיות מותאמים לגיל הילדים ואת היכולת שלהם להבין את הסיטואציה:
· הסיבה לפרידה: חשוב שהיא תהיה הגיונית ומובנת לילדים. אין צורך בריבוי פרטים שיקשו על הילדים, למשל מי יזם את הפירוד. האמת חשובה, אולם אין צורך בכולה.
· מסר אחיד: חשוב להקפיד ולהסביר שאת ההחלטה קיבלו שני ההורים, לאחר מחשבה מעמיקה ולאחר נסיונות למנוע אותה. כמו כן חשוב להעביר את המסר שזו החלטה סופית ואינה ברת שינוי.
· תוכניות לעתיד: אחד הדברים שמפחידים את הילדים יותר מכל הוא תחושת אי הוודאות "מה יהיה איתנו". לכן, כבר בשלב זה חשוב לספק הסבר ברור בנוגע למעברים, לגבי שמירה על שגרת החיים, למשל בלימודים, בחוגים ובבית, וכל מידע שישפוך אור על אי הוודאות שהם חשים.
· עידוד שיח פתוח על רגשות: בשיחות מסוג זה יכול להתקיים מנעד רגשות רחב ומשתנה אצל הילדים, החל מעצב וכעס, דרך בכי הלם ואדישות ועד התפרצויות כעס. מומלץ לעודד את הילדים לבטא את רגשותיהם ולשדר אמפתיה, חום ומתן מקום לתחושות אלו.
· הבטחה לעתיד: חשוב להדגיש בשיחה שהאהבה של שני ההורים נותרה בעינה, כמו גם ההתחייבות לטפל בהם ללא שינוי ודאגה לכל מחסורם.
· לקיחת אחריות: חשוב לשדר לילדים שאין להם שום חלק בהחלטה להתגרש והם אינם אשמים במצב החדש.
שיחה חשובה ומשפיעה על העתיד
לעתים זוגות המצויים במשבר עמוק, סכסוך ומטען רגשי כבד, מתקשים לשדר חזית אחידה מול הילדים. במקרים כאלו ניתן ואף רצוי להתייעץ עם איש מקצוע, כמו פסיכולוג, מטפל או מגשר משפחתי, כדי לקבל כלים לערוך את השיחה בצורה המיטבית ביותר. כשהמאבקים בין ההורים הוא מר ומתמשך, ויש קושי בשיתוף פעולה ביניהם, הם עלולים למצוא את עצמם מסיתים את הילדים נגד ההורה השני או להפוך את הילדים למתווכים. זהו מצב לא רצוי, בלשון המעטה, יש להמנע ממנו לחלוטין ולזכור שמצב כזה עלול לגרום לילדים מצוקה קשה ועם השלכות עתידיות במישור הרגשי והנפשי.
בשורה התחתונה, רצוי תמיד לבחור באמת, גם אם היא כואבת, ולשתף את הילדים בהחלטה ובדבר השינויים שעומדים להתרחש בשגרת חייהם. גירושין היא חוויה לא פשוטה, להורים ולילדים, וייעוץ מקצועי, זוגי או פרטני, יכול לסייע באופן משמעותי בתקופה כזו של חוסר וודאות רגשית, כלכלית ונפשית.