סקר קובע: מצוקה נפשית בקרב רוב הילדים עד גיל 12 בעקבות המלחמה
סקר של עמותת גושן והאיגוד לרפואת ילדים מתריע: המצוקה הנפשית של ילדים כתוצאה מהמלחמה גדלה. הסקר פורסם באתר דוקטורס. מהסקר עולה כי 84% מכלל הילדים עד גיל 12 סובלים ממצוקה רגשית, 62% סובלים מחרדה ו-90% מהילדים שהושפעו ישירות, שקרוביהם נרצחו, נפצעו או נחטפו, או המתגוררים באזורים עם אזעקות תכופות, חשים מצוקה רגשית. מהסקר מתברר עוד, כי כ-40% מההורים חשים מצוקה רגשית גבוהה וחרדה. רק 14% פנו למקור תמיכה נפשית בעקבות המצב. הסקר נערך כחודש לאחר פרוץ המלחמה. בסקר השתתפו 493 הורים לילדים בגילאי לידה עד 12 מכל רחבי הארץ, מתוכם 80% יהודים ו-20% דוברי ערבית (מוסלמים, דרוזים, בדואים). 49% מהמשיבים חילונים, 33.3% מסורתיים, 16.8% דתיים או חרדים ו-0.4% משפחות מעורבות.
ניתוח הנתונים מעלה כי 93% מהילדים שהושפעו ישירות מהמתקפה ומהמלחמה סובלים ממצוקה רגשית ו-69% מהם מדווחים על מצב חרדתי. באזור מרובה אזעקות נמצא כי 90% מהילדים חווים מצוקה רגשית ו-69% חווים חרדה, בעוד שאצל ילדים החיים באזורים שבהם יש אזעקות רק לעיתים רחוקות דווחו מצוקות או חרדות בשיעור נמוך יותר. המצב משפיע גם על המצב הנפשי של ההורים. אצל 36%, 176 מביניהם, נמצאה מצוקה רגשית גבוהה. אצל 194 הורים ו-39% מהם נמצאה תחושת חרדה. על פי הסקר הובהר כי ככל שיש בני משפחה או קרובי משפחה שנפגעו, כך מדווחות רמות גבוהות יותר של מצוקה רגשית וחרדה.
עם זאת, נמצא כי רק 14% מההורים פנו למקור תמיכה או טיפול: 0.8% דיווחו כי פנו למרכזי החוסן היישוביים, 2% פנו לאחד מהקווים החמים להורים, שהוקמו בזמן המלחמה. 4% מההורים דיווחו כי פנו לשירות הפסיכולוגי החינוכי לתמיכה, 6% פנו לטיפול אצל פסיכולוגית, פסיכיאטרית או עובדת סוציאלית ורק 2% פנו למקור תמיכה אחר כגון בית הספר.
פרופ׳ צחי גרוסמן, יו״ר האיגוד לרפואת ילדים, קרא למדינה להדריך את רופאי הילדים לתת מענה למצוקות נפשיות של לקוחותיהם.