תכניות השתלמות תשס"ח 2007-2008
1. לימודי חינוך וטיפול באמצעות יצירה והבעה:
טיפול ביצירה והבעה הוא שם כולל למקצוע המשתמש בשפת האמנויות השונות לטיפול במצוקות ובהפרעות נפשיות. הטיפול באמצעות הבעה זוכה להוקרה ולהתפתחות ענפה בארץ ובעולם.
התכנית ללימודי חינוך וטיפול באמצעות יצירה והבעה באוניברסיטת חיפה היא התכנית האוניברסיטאית הישראלית היחידה בתחומים אלו ואף הותיקה ביותר בארץ. התכנית נוסדה ב-1980 על ידי פרץ הסה ופרופ' אדיר כהן, יחד עם צוות מקצועי ומסור של מורים ומדריכים, שחלקם ממשיכים ללוות ולפתח אותה גם כיום.
התכנית כוללת שלוש מגמות: א. המגמה לטיפול באמצעות אמנות חזותית.
ב. המגמה לטיפול באמצעות תנועה ומחול.
ג. המגמה לטיפול באמצעות פסיכודרמה.
משך התכניות: שנתיים (5 סמסטרים). היקף התכניות: 1008 שעות.
מטרת התכניות: להכשיר אנשי מקצוע בתחום הטיפול באמנויות במסגרות טיפוליות וחינוכיות.
אוכלוסיית היעד: בעלי תואר ראשון לפחות במקצועות הבאים: ייעוץ חינוכי, מדעי ההתנהגות, ריפוי בעיסוק, עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, קלינאות תקשורת, קרימינולוגיה קלינית.
התכנית מוכרת לגמול השתלמות למורים, יועצים חינוכיים, גננות ומורים לחינוך מיוחד.
2. טיפול משפחתי וזוגי בדגש רב-תרבותי:
המשפחה מהווה את המסגרת הקרובה והמשמעותית בחייו של הפרט בשלבי החיים השונים, ולפיכך, לעיתים קרובות, היא מקור למצוקות כמו גם המזור להן. בשנים האחרונות עלתה המודעות והצורך להתערבויות זוגיות ומשפחתיות שמקדמות את הבריאות הנפשית של המערכת בשלמותה וגם של הפרטים בה.
התכנית מכשירה אנשי מקצוע לטיפול משפחתי וזוגי ומותאמת לקריטריונים להסמכת מטפלים של האגודה לטיפול במשפחה ובנישואין וחינוך בחיי המשפחה. בנוסף, התכנית מקנה בסיס תיאורטי רחב בטיפול זוגי ומשפחתי בראיה רב תרבותית.
משך התכנית: 3 שנים. היקף התכנית: 550 שעות לימוד.
מטרת התכנית: להכשיר אנשי מקצוע להתערבות מערכתית משפחתית בראיה רב תרבותית.
אוכלוסיית היעד: בעלי תואר שני לפחות במקצועות הבאים: ייעוץ חינוכי, טיפול באמנות, מדעי ההתנהגות, ריפוי בעיסוק, עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, קלינאות תקשורת, קרימינולוגיה קלינית ורפואת המשפחה. התכנית מוכרת לגמול השתלמות עבור יועצים חינוכיים.
3. תכנית להכשרת מטפלים בגישות רוחניות והוליסטיות:
התפיסה ההוליסטית, בה ריפוי מתרחש מתוך מפגש בין אנשים ובין רבדים שונים בתוך אותו אדם, מנחה גישות עדכניות של טיפול וריפוי, שמקורותיהן התרבותיים במסורות רוחניות, מזרחיות ומערביות וכן בתפיסות של העידן החדש.
מטרת התכנית: להפגיש את המשתתפים עם נקודת המבט של גישות רוחניות והוליסטיות על טבע האדם ועל תהליכי ריפוי ושינוי. בתכנית מושם דגש על התנסות אישית, שכלית ורגשית כאחד.
משך התכנית: שנתיים. היקף התכנית: 400 שעות לימוד.
אוכלוסיית היעד: בעלי תואר ראשון לפחות העוסקים בטיפול על גווניו השונים (פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ייעוץ חינוכי, חינוך מיוחד, ריפוי בעיסוק, טיפול באמנויות ועוד...)
4. מה לגוף-נפש-רוח ולמעשה ההוראה? תשובות מן המזרח ומן המערב.
התכנית מציעה מודל אינטגרטיבי, המשלב תפיסות תיאורטיות (מזרחיות ומערביות), התנסויות וקישורן לעבודת ההוראה. כל זאת על מנת להבין מצבי התנהגות משתנים של תלמידים ומורים ושימוש בשפת הגוף-נפש-רוח ככלי המאפשר למידה והוראה בכיתה.
מפתח ומרכז התכנית: מרכז שילוב, טבעון. משך התכנית: שנה (112 שעות).
תוכן נלמד: 4 מודלות הכוללות: שפה ממוקדת גוף-נפש, עבודת גוף-דמיון מונחה והרפיות, בודהיזם בפעולה ועבודת גוף-אנרגיה.
אוכלוסיית היעד: אנשי חינוך וטיפול העוסקים בחינוך ישיר (מורים וגננות).
|