אוצרות נדירים יחשפו לראשונה במוזאון הנגב לאמנות בתערוכה
"צבע מקומי : אמנות ישראלית מאוסף הללה טל"
ד"ר דליה מנור: "האספנית הללה טל הסכימה לראשונה לחשוף חלק מאוסף האמנות שלה המציג את המודרניזם הישראלי באמנות - דווקא במוזאון הנגב לאמנות"
מוזאון הנגב לאמנות בבאר שבע יהיה המוזאון הראשון שבו יוצג מבחר מהאוסף החשוב של הללה טל המציג את הסיפור של התפתחות אמנות האוונגארד הישראלית החל משנות השישים של המאה העשרים.
התערוכה "צבע מקומי" היא תערוכה חשובה ויוצאת דופן של אמנות ישראלית שתיפתח ב-28 למארס 2012 אשר תציג למעלה מ- 60 יצירות, פסלים ועבודות על נייר של 31 אמנים מהחשובים בישראל, שזכו להכרה ולהוקרה בארץ ובעולם, ביניהם; יוסף זריצקי ולאה ניקל, אביבה אורי ומשה גרשוני, יגאל תומרקין ואורי ליפשיץ, משה קופפרמן ובוקי שוורץ, רפי לביא ויאיר גרבוז, ואחרים.
התערוכה מציעה סקירה מרתקת של המגמות המרכזיות שהתפתחו באמנות בישראל בעיקר משנות השישים – כיוונים בציור המופשט, השפעות של "הריאליזם החדש" ושל אמנות ה"פופ", קולאז' ואסמבלאז', המופשט הגיאומטרי והאמנות המושגית, המפנה הפיגורטיבי בציור ובפיסול של שנות השמונים והתשעים.
"מי שרוצה ללמוד משהו על התפתחות המודרניזם הישראלי באמנות חייב לבקר בתערוכה, שחושפת כמה מרגעי השיא של המעבר מן המופשט בנוסח הצרפתי אל הרוח המקומית של שנות השישים והשבעים" - אומרת ד"ר דליה מנור מנהלת המוזאון ואוצרת התערוכה.
"תערוכות היסטוריות מעטות מוצגות כיום במוזאונים בישראל ולכן יש בתערוכה זו הזדמנות כפולה: הן לראות עבודות איכותיות ואף יוצאות דופן ומפתיעות של אמנים מהשורה הראשונה, אשר בדרך כלל אינן מוצגות לציבור משום שהן נמצאות באוסף פרטי; והן לראות מקבץ עשיר ומגוון של יצירות שנוצרו בפרק זמן קצר יחסית בשנות השישים והשבעים, החושף תהליכים אמנותיים ויחסי גומלין בין אמנים." – מוסיפה מנור .
התערוכה מציעה מבט רענן על מגוון החומרים ששימשו את האמנים בפריצת הגבולות המוסכמים של האמנות – למשל שורה של "חומרים שנמצאו" – בובות פלסטיק, כפפת אגרוף, צלחת חרסינה או פגוש של מכונית כמו גם חיפושים בטכניקות שונות ליצירת תמונה: חיתוך והדבקה, הדפסה והתזה, חריטה ושריטה. לצד אלה מוצגות בתערוכה יצירות בטכניקות מסורתיות של ציורי שמן ופסלי ברונזה.
כמה מילים על האספנית הללה טל
הללה טל, בעלת האוסף, היא אשה ציונית שורשית שאבותיה היו מייסדי רחובות. התשוקה שלה לאמנות הניעה אותה לרכוש יצירות אמנות עוד בהיותה נערה, ולאורך כל חייה היא אספה באהבה רבה עבודות של האמנים הישראליים בטרם הפכו לידועים. היא הכירה את האמנים אישית והם הפכו לידידיה ובאי ביתה. הללה טל ממשיכה גם כיום לרכוש יצירות של אמנים צעירים בראשית דרכם.
2/...
סיפור חייה של הללה טל בת ה-85 שזור בכמה פרקים משמעותיים בחיי המדינה. הוא כולל את ראשית ההתיישבות החקלאית בארץ ישראל בעלייה הראשונה, המלחמה על הקיום הישראלי במדינת ישראל, והשתתפותה כחובשת קרבית במלחמת השחרור ולאחר מכן כאחות מוסמכת בבית החולים, כבעלת יקב ומפתחת תרבות היין בישראל וכתומכת נלהבת ביצירה הישראלית באמנות. היא אספנית אמנות מן הסוג שהולך ונעלם.
היא בעצמה בוחרת את העבודות המוצגות על הקירות בחדרי ביתה מן הרצפה ועד התקרה. ביום-יום שלה היא שואבת אנרגיות מן הטבע, בחלקת אלוהים שלה בחוות טל המשתרעת על מאות דונמים הסמוכים לכרמי יוסף; היא בקיאה ובעלת ידע מרשים בנושאי עבודת האדמה ובתעשיות החקלאיות של הפקת תנובה מן הצומח.
"האוסף מספר על דור הילדים שנולדו כאן, על אנשים שגדלו פה, פעלו כמעט בלי ידע על אמנות ממערב אירופה ורכשו ידע מהר מאוד. סיפור האוסף שלי הוא הסיפור... של אדם שנולד בהתהוות הציונות ולקח חלק פעיל בעשייה, במלחמה ובבנייה.
האישיות שלי שייכת להתפתחות המדינה. לא הייתי יכולה להתפתח לו היו יולדים אותי במקום אחר" - אומרת הללה טל (מתוך קטלוג התערוכה).
|