בית טרזין הוקם בקיבוץ גבעת חיים - איחוד, בשנת 1975, להנצחת זכרם של אסירי הגטו שנספו בשואה.
בבית - ארכיון, מוזיאון ואולם תצוגה של יצירות אמני גטו טרזין ע"ש יעקב אדלשטיין. בארכיון כרטסת ממוחשבת המקיפה מידע מפורט על כל אסיר יהודי ששהה בגטו, אוסף גדול של תמונות מקוריות מיצירותיהם של אסירים, מהם ציירים יידועי שם, ציירים חובבים וילדים ובני נוער שציירו בגטו. בנוסף לכך מצויים בארכיון יומנים, תעודות מקוריות, אוסף סרטי וידאו תיעודיים, תיעוד בעל פה של השורדים ואוסף יצירות מוזיקליות שהולחנו שם.
בית טרזין, בקיבוץ גבעת חיים איחוד, הוקם לזכר אסירי גטו טרזיינשטאט שנספו בשואה. בשטח הבית: מרכז חינוכי המקיים פעילות חינוכית ענפה, מוזיאון היסטורי, אולם תצוגה לתערוכות מתחלפות, ארכיון ומאגר ממוחשב של אסירי הגטו. הפעילות בבית טרזין מהווה גשר המקשר בין הקורבנות, השורדים והדורות הבאים.
ימי עיון והשתלמויות למדריכים, סטודנטים ומורים
המרכז החינוכי בבית טרזין פועל משנת 1993 ומקיים תכניות מגוונות של ימי עיון לתלמידי חטיבות הביניים ובתי ספר על-יסודיים, מדריכים, סטודנטים, חיילים, מורים וגמלאים.
הפעילות מתבצעת במוזיאון ההיסטורי, באולם התערוכות המתחלפות ובחדרי לימוד וכוללת: הרצאות, סרטים, סדנאות יצירה והפעלות מתודיות שונות.
ימי העיון מתמקדים בהכרת ייחודו של גטו טרזיינשטאט ומקומו כמחנה ריכוז ומעבר של יהודי מרכז אירופה, במסגרת תכנית "הפתרון הסופי".
דגש מיוחד מושם בתוכניות החינוכיות על היצירה התרבותית העשירה שנוצרה בגטו טרזיינשטאט ככלי התמודדות והישרדות של אסירי הגטו. יצירה אמנותית המתבטאת באלפי הציורים, השירים, היצירות המוסיקליות וכתיבתם של האסירים היהודים שנשתמרה בגטו.
הדילמות של המנהיגות היהודית בהתמודדותה עם המציאות בגטו, מהוות בסיס לדיון מעמיק על חיי היומיום בגטו, הרעב, התחלואה והמוות, החרדות והפחדים נוכח הטרנספורטים המתמשכים.
מאמצי ההנהגה היהודית למצוא פתרונות לצרכי הכלל - ילדים, בני נוער, משפחות וקשישים בתנאים של מחסור ומצוקה, תוך קבלת אחריות וביקורת עצמית, הוא מסר חינוכי המהווה ציר מרכזי בתוכניות החינוכיות של בית טרזין.
הכנת בני נוער, מורים ומדריכים לקראת מסעות לפולין וצ'כיה
המרכז החינוכי מציע תכניות לסמינרים וימי עיון למורים , מדריכים ובני נוער היוצאים לסיורים לימודיים באתרי הגטאות ומחנות הריכוז בפולין ובצ'כיה. בסמינרים אלה נידונים נושאים הקשורים להיסטוריה של השואה, דילמות ההתנגדות, דילמות המנהיגות היהודית, המשפחה והפרט. דגש מיוחד מושם על מטרות המסע, חשיבותם של הטקסים והשפעת החוויה על בני הנוער בשובם לארץ.
בבית טרזין מתקיימים גם פרויקטים בינלאומיים:
"היסטוריה, מוסיקה וזיכרון" - סמינר בינלאומי של כיתות אמן למוסיקאים צעירים מהארץ ומחו"ל, המוקדשות ליצירות שחוברו ובוצעו בגטו טרזין. מטרת הפרויקט היא להנציח ולהמשיך את היצירה האמנותית ולצור באמצעותה גשר בין צעירים ממדינות שונות ובין העבר, ההווה והעתיד.
"נשים ושואה" כנס בינלאומי המתקיים פעם בשנתיים בשיתוף פעולה עם 'בית ברל' ו'לוחמי הגטאות'
|