|
חווית נהריים בגשר |
אתר התיירות של קיבוץ גשר מזמין אתכם לביקור ובילוי באחד האתרים המרשימים והמגוונים בעמק הירדן. פיתוח תיירותי של ערכי טבע ונוף, מורשת והיסטוריה - דרך נהדרת ליהנות מחווייה ערכית קלילה אך מרתקת. גשר הישנה - חוויית נהריים - טיילת גאון הירדן- החאן הממלוכי - חווייה רב גילאית וחושית - חוצת זמנים ועידנים.
חווית נהריים תחנת הכוח נהריים שנבנתה בעבר המזרחי של הירדן והחלה לפעול בשנת 1932, נהרסה וחדלה לפעול ולייצר חשמל בפרוץ מלחמת העצמאות, ה- 14 במאי 1948.כדי להמחיש את פעולת המפעל, הוקם מייצג מיוחד תוך שיתוף פעולה בין קיבוץ גשר לחברת החשמל. הדגם האור-קולי שנועד להמחיש את פעולתה של תחנת הכח ההידרואלקטרית של נהריים, יוצר למבקר תחושה של סיור אוטנטי במפעל שהיה ואיננו עוד. המבקר מסייר בתוך מערכת פועלת של סכרים וגשרים, מצודת המים ובית הטורבינות, והכל בתוך חוויה של צללים, זרימת מים ומשחקי אור וצבע.
מבנה תצפית נהר הירדן והגבול פנינו מזרחה אל נופי עבר הירדן, נשקיף על נהר הירדן, שלושת הגשרים ההיסטוריים, חאן שיירות קדום מן המאה ה- 14. ממול ניצבת תחנת החשמל ההידרואלקטרית שהקים פנחס רוטנברג - "הזקן מנהריים".
מוזיאון קרבות מלחמת העצמאות - תש"ח בונקר הלוחמים המקורי של חברי קיבוץ גשר ששימש "לב הישוב" - מפקדת הישוב הלוחם בקרבות מלחמת העצמאות - הוסב למוזיאון תת קרקעי ייחודי. חדרי המרפאה, הקשר והמטבח, חדר מנוחה לפצועים וללוחמים.
חיזיון אור-קולי מהיווצרות הבקע הסורי אפריקני הוא נתיב נדידת הציפורים הידוע בתבל, מהתיישבות קדומה בחבל ארץ חם, שופע מעיינות ופורה. דרך מעבר ראשית ועתיקה חוצה כאן, משמשת צבאות כיבוש ושיירות מסחר בדרכן אל הגלעד והחורן אל השווקים שבערים הגדולות. ראשית ההתיישבות היהודית לגדות הירדן, בהגנה על גבולות המדינה שבדרך - תיעוד סיפור עמידתם של חברי קיבוץ גשר בקרבות מלחמת העצמאות, המאבק על הבית, הרס הישוב ובנייתו מחדש. 15 דקות של מסע במכונת הזמן במופע אור קולי מרהיב נוגע ללב.
סיפורו של ישוב לגדות הירדן חצר גשר הישנה מספרת את תולדות ההתישבות היהודית באיזור מאז ראשית המאה הקודמת ובמיוחד את סיפור קרבות גשר במלחמת העצמאות. היה זה הישוב הראשון שעמד, באפריל 1948, בפני מתקפה של צבא סדיר- הלגיון הערבי הירדני, ועם הכרזת העצמאות במאי, במוקד הפלישה העיראקית. קיבוץ גשר היה במצור ונהרס כולו. לאחר פינוי לילי של הילדים, הפצועים, והאוכלוסיה הבלתי לוחמת, הפך למוצב המוחזק ע"י החברים. הלוחמים החזיקו מעמד עד סוף מלחמת העצמאות ושמרו את ביתם. לאחר שנים רבות מתוך ההרס והחורבות נעשו פעולות שיחזור, שימור, ההופכים את חצר גשר לאתר חינוכי תיירותי לתלמידי בית הספר, לקבוצות ולכל המשפחה.
|
|
|
|
|
|
|