"בית המדרש למורים העברי", היום המכללה לחינוך ע"ש דוד ילין נוסדה בשנת תרע"ד (1913). שינויים רבים חלו במערכת החינוך בארץ ישראל ובמדינת ישראל מאז, והשפעתם ניכרת גם במוסדות להכשרת מורים, גננות ואנשי חינוך.
עם בוגרי המחזורים שסיימו את לימודיהם בבית המדרש להכשרת מורים ובמכללה נמנים אנשי רוח, סופרים ומשוררים, מדינאים וחברי כנסת, אך בעיקר מורים ומחנכים לדורות של תלמידים במערכת החינוך בארץ.
המכללה היא אקדמיה לחינוך ולמצוינות המפעילה שיטות מתקדמות להתנסות והכשרת מורים. המרכז מעסיק את מיטב המרצים, מעניק תארים אקדמיים מתקדמים וממשיכה להכשיר את נושאי הדגל החברתי-חינוכי הדרושים לחברה הישראלית המתקדמת ברוח שנות האלפיים.
בבסיסה של פעילות המכללה נמצאים עקרונות מגילת העצמאות של מדינת ישראל, ערכיה כמדינה יהודית ודמוקרטית, כבוד למורשת ישראל ולתרבותו ולהשקפותיו של הזולת, שמירה על החוק ועל זכויות האדם וחתירה לשלום ולסובלנות בין אדם לאדם ובין עם לעם. במכללה מטפחים גישות חדשניות לצד ערכי חינוך מסורתיים; התנסות פדגוגית מוכרת לצד פעילות בלתי שגרתית, וניסיון מתמיד להפוך את ההוראה למקצוע המשלב עניין עם ייעוד למורים ולתלמידים כאחת. בצד תעודת הוראה קיימים מסלולים אקדמיים לתואר ראשון בחינוך B.Ed. ולתואר שני M.Ed. בהוראה ולמידה.
אוכלוסיית הסטודנטים במכללה להכשרת מורים, המונה כיום יותר מ- 3000, היא מגוונת מכמה בחינות: יש בה יהודים חילוניים ודתיים, ערבים חילוניים ודתיים, מוסלמים ונוצרים, וכן עולים חדשים מרחבי תבל. הסטודנטים מגיעים מכל רחבי הארץ.