"אין אף פסיכיאטר בעולם
כמו גור כלבים המלקק את פניך"
(בן ויליאמס)
בחיק החיות - התערבות טיפולית בעזרת בעלי חיים
הקשר בין בעלי החיים לאדם הוא עתיק יומין, ועל פי תיעודים, כבר במאה ה-18 הבינו כי קשר אמיץ זה יכול לתרום תרומה משמעותית לבריאות הנפשית של האדם.
טיפול בעזרת בעלי חיים הינו מפגש פרטני או קבוצתי, המבוסס על התערבות ממוקדת מטרה, בה בעל החיים מהווה חלק משמעותי בתהליך הטיפולי.
הטיפול מועבר ע"י איש מקצוע מוסמך ומטרתו היא ליצור שיפור במישור הפיזי, החברתי, הרגשי או הקוגניטיבי.
תרומתם של בעלי החיים באה לידי ביטוי בשלושה מישורים:
מישור רגשי
ליטוף בעל החיים גורם לתחושת רגיעה והפחתת חרדה ולחץ. בעלי החיים מספקים לאדם אהבה ללא תנאי, מסייעים בהעלאת הדימוי העצמי ותורמים לפיתוח אחריות ואמפתיה. טיפול בבעלי החיים ודאגה להם, אף גורם למטופל לתחושת מסוגלות.
מישור חברתי
בעל החיים לעיתים מתפקד כחבר, והקשר עמו מסייע להפחית את תחושת הבדידות. בתיווך המטפל, ניתן ללמוד בעזרת בעל החיים מהי תקשורת חברתית נאותה, ולאחר מכן להכלילה על קבוצת השווים. היחסים עם חיית המחמד אף מאפשרים פיתוח עמדה של הדדיות ונכונות לקבלה ונתינה, וממתנים ביטויי כעס ואלימות.
מישור פיזיולוגי
מחקרים מראים כי אנשים המגדלים חיות מחמד הם בעלי סיכון נמוך יותר לחלות במחלות לב וסיכוי גבוה יותר להתאושש מהתקפי לב. נמצא גם שלאנשים שאימצו חיות מחמד היו פחות בעיות בריאות משניות (כאבי ראש, אלרגיות, שפעת, בעיות ריכוז ועוד), ובקבוצת קשישים שנבדקה, נמצא שבעלי חיות מחמד ביקרו פחות אצל רופאים.
להרחבה בנושאים הבאים :
יתרונם הטיפולי של בעלי החיים
למי מיועדת ההתערבות הטיפולית?
ואם הילד שלי אוהב נמרים?
כיצד מתנהלת ההתערבות הטיפולית
***הטיפול מתקיים בגבעתיים***
|