בסימבוליקה של בני האדם תופס העץ מקום נכבד ביותר בפולקלור של כל התרבויות, לעץ מיוחסות תכונות מאגיות ("עץ החיים ועץ הדעת", "אומר לעץ אבי אתה",( tauch wood וכן משווים את האדם לעץ ("צדיק כתמר יפרח", "והיה כעץ שתול....", משל יותם).
הבקשה "צייר עץ" מהווה חלק בלתי נפרד כמעט מכל מבדק קבלה לעבודה. אחת החידות הגדולות בתבל היא האדם ,אחת האמירות על האדם היא "כי האדם עץ השדה", ההנחה היא שכל אדם מצייר את עצמו בציור העץ שלו, וכי לכל אדם – עץ ייחודי המאפיין רק אותו.
האדם אמנם נמשל לעץ, והשאלה המעניינת שעולה היא מהו הקשר בין אדם לעץ?
ראשית קיים קשר ראשוני והרמוני בין האדם לעץ, האדם נוטע את העץ, משקה ומטפח אותו והעץ בתמורה נותן לו את צילו, פירותיו ויופיו.
מעבר לכך, מחזוריות נטיעת העץ זהה למחזוריות חייו של האדם: כשם שהעץ צומח, מצמיח עלים וענפים, משליך לעתים את עליו, נותן פירותיו ומתבלה, כך אנו נולדים, צומחים, מתפתחים ומעצבים את אישיותנו. במהלך מסע החיים אנו לעתים מלבלבים בפרחים ולעתים משילים עלים, ואנו יוצרים את פירות חיינו המיוחדים, ילדינו,פירות האהבה ועוד.
כיום קיים שימוש נרחב באבחון ציורי עצים, ככלי נוסף לאבחון אישיותו של האדם. העץ מסמל את זהותו ותפיסתו העצמית של המצייר, מציור העץ אפשר להסיק על מידת הביטחון העצמי, אופן ההתקשרות עם הסביבה, רמת הפתיחות, הגמישות והיציבות שלו. כמו כן מלבד תכונות האופי, הציור חושף את מצבו הרגשי והאישיותי של המצייר.
הפרטים העיקריים הנבחנים הם: גודל העץ, מיקומו בדף, אופן התפרשותו, חלקי העץ השונים (הגזע,השורשים והצמרת) והיחס ביניהם, מידת ארגון הציור, רמת הפירוט והלחץ המופעל על כלי הכתיבה.
העץ מסמל את האדם ואת האופן שבו הוא מבטא את עצמו במישורים השונים של חייו. בהתאם לכך, יסמלו השורשים את העבר, יחסו של האדם למשפחתו, ונושאים נוספים מתחום הלא-מודע והדחפים.
הגזע ישקף את אישיותו של המצייר ויכולת עמידתו בפני תלאות החיים, וצמרת העץ תסמל את יכולתו של המצייר ליישם את כל הפוטנציאל הגלום בו במסגרת פעילויותיו השונות.
ציור העץ משקף את עצמנו, את מידת הביטחון שלנו, מידת ההתקשרות שלנו עם סביבתנו, עד כמה אנו פתוחים, גמישים, יציבים וגם אודות התקופה שאנו עוברים, האם אנו במשבר או במצוקה רגשית. במהלך האבחון של ציורי העצים נבדקים הפרמטרים הבאים: מהו גודל העץ, האם העץ צויר על מלוא הדף או רק על חלקו? כיצד צוירו הגזע, השורשים, הצמרת? האם נוספו פרטים נוספים לציור?.
אדם שצייר עץ גדול יחסית לממדי הדף שמתפרש על כל הנייר הוא לרוב אדם בעל נוכחות, ביטחון עצמי ודימוי עצמי בריאים. ציור עץ קטן מאוד ביחס לממדי הדף משקף אישיות חסרת ביטחון, אישיות צנועה, ביישנית ויותר מאופקת. אולם עץ קטן יכול גם להעיד על אדם מחושב, שקול וזהיר, בעל משמעת עצמית טובה.
שורשי העץ הם המקור ליציבות העץ והם מסמלים את היציבות האישיותית, עד כמה האדם עקבי ברצונותיו, מה מידת ההתמדה והמשמעת העצמית שלו.
גזע העץ משקף את ה"אני", האני העצמי של האדם, צמרת העץ מסמלת את ארגון האישיות ואת היכולת לקבל סיפוק מהסביבה. הענפים ובייחוד הצמרת משקפת את סגנון ההתקשרות של האדם עם סביבתו.
ציור חסכני ודל מעיד על רמת אנרגיה נמוכה, לעומת זאת, ירידה לפרטים וציור עצמים נוספים כגון: פירות ופרחים, משקפים אדם פעיל ואנרגטי, חרוץ, יצירתי ובעל יכולת השקעה שלא נוטה להשתעמם בקלות.
עם זאת חשוב לזכור כי אין להסיק מסקנות מהירות רק לפי סימן אחד. חשוב לבדוק סימנים נוספים כדי לקבל את תמונת האישיות בשלמותה. כמו כן יש להבין כי אין "ציור נכון", כפי שלכל אדם יש אופי שונה וצורת התבטאות שונה, כך גם הציור ישתנה מאדם לאדם, ולעולם לא יתקבלו שני ציורים זהים.